HPV

Depistarea precoce a infectiei genitale cu Human Papilloma Virus (HPV) este o modalitate eficienta de prevenire a cancerului de col uterin.

Centrul medical TRANSMED EXPERT te ajuta sa previi cancerul de col uterin prin efectuarea in propriul laborator a testului :

GENOTIPARE HPV CU REZULTAT IN 2 ZILE

prin testul

LINEAR ARRAY HPV GENOTYPING TEST

care:

 • identifica 37 tipuri HPV, cu risc oncogen ridicat si mediu;
 • monitorizeaza infectiile persistente cu genotipurile HPV cu risc inalt oncogen;

Asist. Univ. Dr. URSU RAMONA GABRIELA
Specialitatea: Medic Specialist Medicina Laborator
Competente: Responsabil managementul calitatii

Pana in prezent au fost clonate si secventiate integral peste 100 de genotipuri de HPV dar rolul lor in patogenie a fost recunoscut doar pentru cateva tipuri, ca de exemplu: 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 si 59. Cele mai cunoscute tipuri de HPV asociate cu cancerul cervical in intrega lume sunt tipurile 16 si 18.
Infectia cu Human Papilloma Virus (HPV) este unul dintre factorii de risc implicati in aparitia cancerului de col uterin.
Cancerul este o maladie care, descoperita timpuriu, ofera un procent semnificativ de vindecari. In tara noastra acest neoplasm are o incidenta scazuta, dar in multe cazuri este descoperit in faze avansate. Cancerul colului uterin este raspunzator de 14,71 % dintre decesele prin neoplazii feminine. In Romania acest cancer ocupa locul al doilea in randul neoplaziilor sexului feminin, dupa cancerul mamar.
Infectia cu Human Papilloma Virus (HPV) este cea mai cunoscuta infectie virala cu transmitere exclusiv sexuala. Se estimeaza ca cel putin 50 % dintre adultii activi sexual au avut o infectie cu HPV. Dobandirea infectiei cu HPV este strans legata de comportamentul sexual. Frecventa infectiei cu HPV creste cu numarul de parteneri sexuali si cu debutul timpuriu al activitatii sexuale. Acidul dezoxiribonucleic (ADN) al HPV a fost evidentiat la 1,8 % dintre femeile active sexual in populatia generala si la 15,8 % din prostituate, arata un studiu realizat recent in Spania.
Cancerul colului uterin este considerat consecinta intarziata a infectiei cu HPV transmisa pe cale sexuala. La o mica proportie a femeilor expuse la HPV infectia progreseaza spre leziuni asimptomatice initial dar evoluand in final spre cancer invaziv. Aproximativ 40 % din leziunile preinvazive netratate degenereaza in cancer invaziv intr-o perioada medie de circa zece ani.
 
Mod de recoltare a celulelor cervicale în vederea genotiparii prin testul Linear Array HPV Genotyping Test – ROCHE
Instrument: periuta Cervex-Brush
Recipient: ThinPrep PreservCyt Solution.
Etape de recoltare:

 • se scrie numele si prenumele pacientei pe eticheta recipientului cu mediu de conservare si transport;
 • se pune în evidenta colul uterin prin montarea unui specul vaginal sau a doua valve;
 • se îndeparteaza cu delicatete mucusul si secretiile de la nivelul colului uterin cu ajutorul unui tampon de vata montat pe o pensa port-tampon;
 • periuta Cervex-Brush se introduce cu vârful prin orificiul cervical extern pâna când portiunea ei transversala ajunge în contact cu colul, apoi se roteste într-o singura directie si, exercitând o usoara presiune, de 3-4 ori, câte 360º;
 • se deschide recipientul cu mediu de conservare si transport prin rotirea capacului sau prin îndepartarea prealabila a plasticului de protectie;
 • periuta cu care s-a efectuat recoltarea se imerseaza nedemontata în lichidul din recipient si se clateste în acesta, prin învârtire de 8 -10 ori, apoi se arunca;
 • se închide recipientul prin rotirea ferma a capacului;
 • recipientul se trimite la laborator împreuna cu formularul de solicitare completat.

Observatii:

 • probele care contin peste 3,5 % sânge pot inhiba amplificarea PCR si pot da rezultate false;
 • testul de genotipare nu interfera cu produsele de igiena feminina, cu cremele anti-fungice si gelurile contraceptive.
 • Telefon programari

  0232 293 293 0232 294 294
 • Program clinica

  Luni - Vineri 700 - 2000