Recuperarea activa a pacientului

Programul de recuperare este constituit din totalitatea procedeelor care ajuta la recuperarea fizica si psihica a pacientilor care au suferit de diferite afectiuni.
Reabilitarea trebuie instituita cat mai curand posibil, pentru a asigura desfasurarea unei vieti normale.
Metodele de reabilitare difera de la o persoana la alta, insa au aceelasi scop si anume:
– dobandirea unui status functional care sa ofere independenta si ajutor minim din partea celorlalte persoane
– acomodarea fizica si psihica a persoanei cu schimbarile determinate de boala
– integrarea corespunzatoare in familie si comunitate.
Functiile motorii (folosirea membrelor, mersul) se recupereaza dupa un interval relativ scurt de timp de aceea este foarte important ca reabilitarea si recuperarea fizica sa se inceapa cat mai curand posibil. Pacientul este incurajat sa se ridice din pat si sa incerce sa faca cativa pasi. In unele cazuri acest proces poate sa dureze pana ce pacientul isi reface forta musculara si invata sa paseasca din nou (invata sa mearga a doua oara).
Recuperarea initiala variaza de la un pacient la altul, in functie de mai multi factori, precum: afectiunea de care a suferit, varsta pacientului si bolile asociate.
De asemenea, recuperarea necesita multa rabdare si sprijin din partea personalului sanitarprecum si a familiei si prientenilor.
Reabilitarea initiala continua si dupa externarea sau transferul pacientului intr-o alta sectie medicala (de recuperare medicala).
Program de reabilitare include:
– o serie de exercitii fizice
– tratament medicamentos (daca este necesar)
– consiliere psihologica
– incurajarea activitatilor sociale (plimbarile, cititul, privitul televizorului, etc)
– participarea in diferite programe educationale
– stil de viata sanatos
– incurajarea unor activitati care ii pot oferii independenta necesara desfasurarii unei vieti normale.
Reabilitarea este un proces indelungat care poate sa devina frustrant si care poate sa declanseze episoade recurente de depresie. In acest caz se recomanda consilierea psihologica si tratamentul medicamentos de specialitate. Tulburarile de limbaj si comunicare pot incetini recuperarea pacientului, astfel ca reintegrarea sociala poate fi de asemenea mai grea. Este bine ca pacientul sa discute cu familia despre frustarile pe care le are, pentru a trece mai usor peste acestea.

Stilul sanatos de viata

Este compus din:
– Odihna (somnul), odihna activa si managementul stresului (managementul energiei)
Alimentatia sanatoasa si hidratare
– Munca si miscarea
– Educatia
– Natura – Factorii naturali
Odihna: 7-9 ore pe zi – cine doarme mai putin sau mai mult isi scurteaza viata.
Odihna prin somn, cel mai sanatos somn este noaptea intre ora 22:00 – 23:00 pana la 6:00 – 07:00 dimineata.
Odihna poate sa fie si activa. Odihna activa sau sa faci ceva ce te destinde, ce te relaxeaza, sa faci ce-ti place in viata: dans, inot, munca placuta intensa, miscare, exercitiu fizic sau sport intens, cititul unei carti, ascultarea muzicii, plimbarea cu prietenii prin parc (prin natura), etc.
Alimentatia sanatoasa: mai putina mancare animala, proteina, grasime animala (lapte, branza, carne, oua si derivate din acestea) si mai multa mancare vegetala cum recomanda din ce in ce mai multi doctori nutritionisti .
Hidratarea: 6-10 pahare de apa pe zi, de preferat minim 7-8 pahare (2 litri) de apa pe zi (apa si NU: cafea, bauturi dulci sau acidulate, sucurile de pe piata, de preferat apa plata sau chair de la robinet – cine isi permite poate pune un filtru pe baza de carbune).
Munca si miscarea: Munca (de preferat intensa) 8 ore pe zi. Miscarea intensa in urma careia sa se transpire (mai ales pentru cei care au munca sedentara, munca de birou, etc.) minim 1 h pe zi sau lucrul in gospodarie, exercitii fizice, sportul, chiar urcatul scarilor si mersul pe jos minim 30-45 minute pe zi este sanatos.
Managementul stresului (managementul energiei): Sa luam viata asa cum este cu bune si mai putin bune sa nu lasam necazurile, stresul sa ne doboare altfel sistemul imunitar va scadea, si la un om cu sistemul imunitar scazut vor aparea iminent boli, afectiuni grave si chiar fatale: obezitate, cancer, diabet, boli cardiovasculare (BCV), atac vascular cerebral (AVC), etc.
Sa gasim metode de a ne relaxa, de a ne detasa de stresul zilnic care ne poate aduce boli in viata astfel: ascultand muzica care ne relaxeaza, sau cititnd o carte, iesind cu prietenii sau animalele de companie in zone cu verdeata in care ne putem oxigena creierul si sa ne simtim mai bine, sa facem miscare, exercitii fizice…Sportul face ca sistemul imunitar sa fie mai rezistent si sa ne simtim mai bine sa fim mai rezistenti la stres si sa prevenim si chiar sa vindecam bolile care au fost declansate de un stil de viata nesanatos.
Educatia (care include si autoeducatia, dezvoltarea personala): Educatia este un alt factor important care intra in componenta stilului de viata sanatos. Stilul de viata sanatos inseamna sa ne schimbam modul de a trai dar si modul de gandire (nesanatos) cu un mod de trai si de gandire sanatoasa constructiva, pozitiva.
Sa renuntam prin informare, educare, auto educare la obiceiurile proaste, nesanatoase si sa le inlocuim prin obiceiuri bune, sanatoase pentru noi si cei din jurul nostru.

Elemente principale de lupta impotriva durerii cronice

Durerea cronica este larg privita ca reprezentand boala insasi. Ea poate fi mult inrautatita de catre factorii de mediu si cei psihologici. Durerea cronica persista o perioada de timp mai lunga decat durerea acuta si este rezistenta la majoritatea tratamentelor medicale. Ea poate si adesea chiar cauzeaza probleme grave pentru pacient. Semnalele dureroase raman active in sistemul nervos timp de saptamani, luni sau ani. Efectele fizice includ tensiunea musculara, mobilitatea limitata, lipsa de energie si schimbari in pofta de mancare. Efectele emotionale includ depresie , suparare, anxietate si teama de reimbolnavire. O asemenea teama poate impiedica persoana sa revina la munca sa obisnuita sau la distractiile sale.
Acuzele fecvente de durere cronica includ :
• Durerea de cap
• Durerea dorso–lombara (de sale)
• Durerea legata de cancer
• Durerea artritica
• Durerea neurogena (durerea rezultata din lezarea nervilor)
• Durerea psihogena (durere datorata nu unei boli trecute sau leziuni sau vreunui semn vizibil de leziune interioara).
Tratamentul durerii cronice de regula implica medicamente si terapie. Medicamentele folosite pentru durerea cronica includ analgezice, antidepresive si anticonvulsivante. Diferite tipuri de medicamente ajuta persoanele cu diferite tipuri de durere. De obicei folositi medicamente cu actiune de lunga durata pentru durerile constante. Medicamentele cu actiune de scurta durata trateaza durerile trecatoare.
Unele tipuri de terapie ajuta la reducerea durerii dvs. Fizioterapia (cum este stretching-ul) precum si sporturile cu impact redus (cum sunt mersul pe jos, inotul sau bicicleta) pot ajuta la reducerea durerii. Totusi, prea mult sport sau deloc poate dauna pacientilor cu dureri cronice. Terapia ocupationala va invata cum sa va adaptati ritmul si cum sa va realizati sarcinile obisnuite astfel incat sa nu va dauneze .Terapia comportamentala va poate reduce durerea prin metode (cum este meditatia sau yoga) care va ajuta sa va relaxati. Poate ajuta si la scaderea stresului.
Schimbarile de stil de viata sunt o parte importanta din tratamentul durerii cronice. Somnul adecvat noaptea si nu motaitul ziua trebuie sa ajute. Renuntarea la fumat de asemenea, deoarece nicotina din tigari poate face ca anumite medicamente sa fie mai putin eficiente. Fumatorii au mai multe dureri decat nefumatorii.
Majoritatea tratamentelor pentru durere nu va vor anula complet durerea. In schimb, tratamentul va reduce gradul de durere pe care il aveti si de cate ori apare. Vorbiti cu doctorul pentru a afla cel mai bun mod de a va controla durerea.

Monitorizarea profesionala continua a glicemiei

Glicemia masurata cu glucometrul reprezinta doar valoarea acesteia la momentul respectiv; nu iti poate spune insa daca in urmatoarele minute glicemia va scadea sau creste, astfel incat  la determinarea hemoglobinei glicate HbA1c obtinem valori care nu concorda cu valorile glicemice determinate pe glucometru. Medicii sunt mereu in cautarea de noi instrumente pentru evaluarea gradului de control a glicemiei de catre pacientii lor intr-un mod rapid si mai usor, care sa optimizeze mangementul diabetului. Pentru aceasta se recomanda dispozitivul de monitorizare profesionala continua a glicemiei.
Monitorizarea profesionala continua a glicemiei este modalitatea de a masura si cunoaste in timp real, zi si noapte, valorile glicemiei. Aceasta metoda iti permite sa cunosti directia in care evolueaza glicemia ta, iti ofera informatii suplimentare asupra efectului alimentatiei, efortului, medicatiei, afectiunilor intercurente asupra glicemiei si face posibila emiterea unor alerte despre aparitia iminenta a unor valori de hipo- sau hiperglicemie.
Se realizeaza cu ajutorul unui mic senzor montat subcutanat in abdomen; Procedura de montare este extrem de usoara, dureaza aproximativ 5 minute si nu incomodeaza desfasurarea activitatilor dumneavoastra zilnice.Monitorizarea se deruleaza pe parcursul a 3-5 zile, in functie de recomandarea medicului dumneavoastra si permite inregistrarea a 288 masuratori/zi.
Recomandari de monitorizare continua a glicemiei:
– copii, adolescenti si tineri cu diabet zaharat tip 1 care au hemoglobina glicozilata(glicata) pente valori normale, cu hipoglicemii nocturne sau nesesizate;
– persoane cu diabet zaharat tip 2 sub tratament cu insulina sau antidiabetice orale care au un control glicemic slab sau prezinta hipoglicemii
– tinerelor care intentioneaza sa devina mame si au valori ale glicemiei peste limitele normale
Beneficiile monitorizarii continue a glicemiei:
– ofera medicului informatii despre modalitatea in care dieta, activitatea fizica si medicatia influenteaza valorile dumneavoastra glicemice;
– identifica valorile scazute ale glicemiei in timpul noptii sau diurne;
– detecteaza cat de sus ajunge glicemia dupa fiecare masa;
– permite ajustarea individualizata a schemei de tratament;
– releva hiperglicemia postprandiala neidentificata si hipoglicemia asimptomatica prelungita la copii;
– diagnosticheaza hipoglicemia necunoscuta si variatiile hiperglicemice la pacientii cu diabet de tip 1 si tip 2 si usureaza deciziile clinice care conduc la imbunatatirea controlului glicemiei;
– imbunatateste controlul glicemiei si reduce riscul aparitiei macrosomiei in timpul sarcinii;
– descarca rapoarte zilnice referitoare la identificarea rapida a miscarilor, analiza impactului activitatilor zilnice, concentrarea pe orele de masa.

Cu ajutorul unui software de management al terapiei pentru diabet senzorul de monitorizare profesionala continua a glicemiei este o alternativa pentru pacientii/parintii motivati in controlul diabetului.

Totul despre hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala este factorul nr. 1 dintre factorii de risc global de deces provocand atacuri vascular-cerebrale si de inima si de alte complicatii.
În fiecare an, peste 10 milioane de oameni mor din cauza presiunii
de sange crescute, doar jumatate din ei stiu ca au aceasta problema.
Si toate aceste decese sunt prevenibile…
In Romania, dintre decesele prin boli cardiovasculare, cel mai mare impact
il are hipertensiunea arteriala (63%), urmat de dieta nesanatoasa (50,4%)
si de hipercolesterolemie (26,9%).

Ce este hipertensiunea?

Circulatia sangelui pune presiune in vasele de sange. Permite sangelui sa calatoreasca în corp si pentru a livra sange proaspat cu oxigen si nutrienti de care are nevoie organismul. Presiunea inalta a sangelului, cunoscut medical ca hipertensiune, este importanta pentru ca duce la un risc crescut de boli cardiovasculare cu complicatii, cum sunt infarctulmiocardic, insuficienta cardiaca, atacul vascular cerebral, probleme alerinichilor si chiar orbire. Este principala cauza de deces în intreaga lume si în Romania. In anul 2000, numarul persoanelor cu hipertensiune era de 972 milioane in intreaga lume. In 2025, este estimat a ajunge la 1,56 bilioane. Se estimeaza ca jumatate din persoanele care au hipertensiune nici nu stiu.

Ce putem face pentru a reduce riscul de hipertensiune?

Preventia este cheia reducerii riscului, iar acest lucru se poate face urmand 10 reguli simple:
• Mentinerea unei greutati normale a corpului
• Exercitii de minim 30 minute in fiecare zi
• Fructe si legume suficiente în dieta zilnica
• Reducerea sarii din alimentatie
• Reducerea zaharului si a grasimililor
• Renuntarea la fumat
• Reducerea consumului de cafea
• Consumul moderat de alcool
• Adaugarea sfeclei în dieta
• Evitarea in masura posbilitatilor a stresului si permiterea unui timp pentru relaxare.
Multe persoane au hipertensiune dar nu atiu acest lucru. Insa, daca
tensiunea este verificata si se intervine foarte devreme, multe complicatii
pot fi evitate, asa ca verificarea tensiunii constituie cheia, asa ca verificati-va tensiunea si mergeti la medic!

Ce se considera a fi tensiune arteriala?

Daca tensiunea este de 130/80 mmHG sau mai mare, este foarte probabil sa fiti diagnosticat cu tensiune arteriala.
In 2017, Asociatia Americana a Inimii a actualizat definitia tensiunii la 140/90 mmHG sau mai mare.

Prevalenta si factori de risc

Aproape jumatate din populatia Globului are hipertensiune.
Insa prevalenta creste odata cu varsta, la categoria de peste 60 de ani prevalenta urca la 65%.
Istoricul familial. Avand un istoric de hipertensiune în familie, creste riscul dvs.
Obezitatea. Cu cat aveti o greutate mai mare, cu cat este nevoie de o cantitate de sange pentru a asigura oxigen si nutrienti organismului.
Lipsa activitatii fizice. Persoane care nu fac deloc miscare au un risc mai mare de hipertensiune arteriala.
Alegerile din dieta. Ceea ce alegem sa mancam poate creste riscul de hipertensiune arteriala, mai ales prea multa sare (retine fluidele si creste tensiunea).
Consumul de alcool. Consumul a mai mult de 2 bauturi pe zi pentru un barbat si una pentru o femeie are efecte negative asupra presiunii sangelui.
Stresul. Daca sunteti mereu sub un stres intens poate duce la cresteri temporare a presiunii sangelui. Daca incercati sa faceti fata stresului cu tigari si alcool, acestea vor duce la cresterea tensiunii.
Boli cronice. Daca aveti probleme cu rinichii sau diabet, acestea afecteaza de asemenea presiunea sangelui.
Sarcina. Daca sunteti insarcinata, aceasta este o cauza care creste presiunea sangelui.
Anticonceptionalele. Femeile care iau anticonceptionale au un risc mai mare de a avea tensiune mare.

Hipertensiunea secundara. Ce este si ce o provoaca?

Cand presiunea sangelui creste brusc provocaca o stare care se numeste hipetertensiune secundara.
Anumite afectiuni duc la hipertensiune secundara:
• Probleme de rinichi
• Probleme cu tiroida
• Defecte ale vaselor de sange
• Consumul de alcool sau consumul constant de alcool
• Droguri

Medicamente care pot creste presiunea sangelui

Medicamentatia pe care o luati pentru alte probleme de sanatate, cum sunt artrita, epilepsia sau alergiile, poate duce la cresterea presiunii sangelui. Pentru astfel de situatii, trebuie sa vorbiti cu medicul dvs.

Complicatii

Daca este netratata, presiunea mare a sangelui poate duce la :
• Atac vascular cerebral
• Infarct
• Angina
• Insuficienta cardiaca
• Probleme ale rinichilor
• Pierderea vederii
• Disfunctii sexuale.
Simtome ale hipertensiunii arteriale
Multe persoane care au hipertensiune nu prezinta niciun semn sau simptom, chiar si atunci cand aceasta este foarte ridicata. De aceea, hipertensiunea arteriala este supranumita “ucigasul tacut”. In cazuri rare, atunci cand presiunea atinge un nivel periculos, o persoana poate avea dureri de cap sau sangerari pe nas mai mari decat in mod normal.
Tratament
Persoanele care au o tensiune ridicata au nevoie de tratament toata viata. In afara tratamentului, este nevoie de o dieta sanatoasa cu mai putina sare si un stil de viata sanatos cu exercitii, limitarea consumului de alcool, renuntarea la fumat si managerierea stresului.
Tensiune ridicata pe durata sarcinii
Femeile pot avea tensiune ridicata inainte sa ramana insarcinate sau o dezvolta pe parcurusl sarcinii. Cand se întampla mai tarziu de 20 de saptamani, aceasta este hipertensiune gestationala. Este o forma de hipertensiune secundara, provocata de sarcina si, în general, dispare dupa nastere. Monitorizarea si controlului hipertensiunii in timpul sarcinii este esentiala pentru sanatatea mamei si a copilului. Daca nu este tratata, duce la complicatii si pentru mama si pentru copil. Hipertensiunea poate afecta rinichii mamei si este un risc de insuficienta cardiaca in viitor. Totodata, creste riscul de complicatii la nastere.

Hipertensiunea la copii

Hipertensiunea devine tot mai comuna la copii si adolescenti. Rinichii sau probleme de inima pot cauza o presiune ridicata a sangelui la copii, dar si stilul de viata, dieta nesanatoasa, obezitatea si lipsa miscarii.
Articol preluat de pe site-ul info-pacient.ro