Ce reprezinta PROFILUL T.O.R.C.H.?

Postat la | Categoria: Informatii diverse

Ce inseamna, asadar, TORCH? Denumirea in sine este o prescurtare de la numele unor boli care pot fi transmise de la mama la fat, provocand infectii si adesea anomalii severe sau chiar pierderea sarcinii. Practic denumirea se refera la urmatoarele boli:
T – toxoplasmoza (toxoplasma gondii)
O – alte infectii (Other infections)  Coxackie virus, sifilis, varicela , zona zoster, HIV, parvovirus B19 si hepatita B
Rrubeola
C
– cytomegalovirus
H – herpes simplex virus-2

Toate aceste boli prezinta similaritati de manifestare la bebelusi, incluzand febra si lipsa poftei de mancare. Ele sunt insotite de eruptii cutanate specifice, insa partea grava este faptul ca formele grave ale acestor boli pot provoca deficiente de auz, de vedere, probleme cardiace, afectiuni ale ficatului si ale splinei, nivel scazut al trombocitelor, icter, retard mintal, autism si, uneori, pot cauza chiar decesul daca nu sunt tratate corespunzator.
Tratamenul infectiilor TORCH depistate la mama
Unele infectii din grupa TORCH cum ar fi toxoplasmoza si sifilisul pot fi tratate cu antibiotice daca sunt depistate la inceputul sarcinii. Multe dintre bolile de tip TORCH sunt insa virale si nu au un tratament efectiv. Unele, cum ar fi rubeola, varicela, zona zoster, pot fi insa prevenite prin vaccinuri facute inainte de sarcina. In cazul herpesului simplex, transmiterea la fat poate fi evitata prin nasterea prin cezariana.
Cand se recomanda efectuarea testului TORCH ?
Testul TORCH, numit si panelul TORCH este practic o analiza a sangelui recomandata femeilor care intentioneaza sa ramana insarcinate, femeilor insarcinate, dar si nou-nascutilor (daca acestia prezinta simptome ale unei infectii din grupa TORCH). In cazul sarcinii, ideal este ca testul sa se faca in perioada pre-conceptiei, deoarece depistarea anumitor agenti patogeni in primul trimestru de sarcina ar putea crea confuzii, determinand uneori intreruperi de sarcina nejustificate. Rezultatele testului releva existenta sau inexistenta in organism a anticorpilor specifici bolilor respective. De asemenea, testul indica daca persoana a avut o infectie recenta, o infectie mai veche sau daca nu a avut niciodata boala respectiva. Prin urmare, in functie de rezultatele testului se poate aprecia prezenta / absenta unei infectii, stadiul acesteia, prezenta / absenta imunitatii. De asemenea, e bine de stiut ca daca testul TORCH confirma prezenta unei infectii active, pot fi necesare teste suplimentare mai specifice (atat in cazul femeilor insarcinate, cat si in cazul nou-nascutilor).
Cat de utila este efectuarea testului TORCH?
In principiu, testul TORCH isi are utilitatea sa, atat in determinarea anumitor afectiuni, cat si in prevenirea lor. In plus, in cazul pierderii unei sarcini, existenta rezultatelor testului poate oferi anumite indicii legate de cauze, astfel incat ele sa poata fi prevenite la o sarcina viitoare.
 

  • Telefon programari

    0232 293 293 0232 294 294
  • Program clinica

    Luni - Vineri 700 - 2000