Dermatita atopica la copii

Postat la | Categoria: Informatii diverse

Dermatita atopica (AD) este o boala inflamatorie cronica a pielii, caracterizata prin roseata si mancarime. Cuvantul “dermatita”inseamna inflamatia pielii. “Atopica” se refera la bolile care sunt ereditare, se manifesta la membrii aceleiasi familii.
Care sunt principalii factori care pot cauza dermatita atopica?
 Dermatita atopica este cauzata de o anomalie a sistemului imunitar, care provoaca leziuni ale pielii. Principalii factori care pot cauza aceasta afectiune sunt: terenul atopic mostenit (poate fi transmisa pe cale genetica), alergii alimentare, alimentatia artificiala; alti factori de mediu cum ar fi contactul cu animalele, acarienii din praf, imbracamintea din lana sau fibre sintetice. Acesti factori externi pot fi identificati prin dozarea Ig-urilor specifice. Laboratorul de analize medicale din cadrul Centrului medical Transmed Expert dozeaza 30 de alergeni aerogeni si alimentari.
La ce varsta apare cel mai frecvent dermatita atopica?
Dermatita atopica debuteaza de obicei dupa varsta de 3 luni si inainte de 2 ani. Aceasta afectiune apare atat la copii cat si la adulti. Cel mai des apare la copii intre 6 luni si 2 ani.
Aceasta afectiune apare atat la copii cat si la adulti. Cel mai des apare la copii intre 6 luni si 2 ani, 1/2 apare in intervalul 2-5 ani si 1/3 dupa 5 ani, la adolescenti si adulti.
Cum recunoastem aceasta afectiune la copil? Care sunt simptomele eczemei atopice?
Aceasta boala se manifesta printr-o eczema cu descuamatie furfuracee (inrosire a tegumentului) cu orice localizare, dar cel mai des apare in zona fetei. Eruptia cutanata este pruriginoasa (determinata de mancarime), astfel ca, scarpinatul ii determina sugarului leziuni de grataj (zgaraiere), determinand suprainfectia bacteriana.
Fragment din interviul D-nei Conf. Dr. Aurica Rugina – medic primar pediatru, medic specialist alergologie – imunologie – Revista Despre copii

  • Telefon programari

    0232 293 293 0232 294 294
  • Program clinica

    Luni - Vineri 700 - 2000