Diareea cu Campylobacter

Postat la | Categoria: Informatii diverse

Diareea cu Campylobacter jejuni este o afectiune frecventa in special la sugarul si copilul cu varsta de pana la 5 ani, care are o incidenta crescuta in sezonul cald.
1. Ce microorganism determina boala?
Aceasta boala este o boala infectioasa, fiind determinata de un bacil Gram negativ nesporulat, cu forma de S, care colonizeaza intestinul multor animale de casa, se gaseste in apa contaminata sau in produsele animaliere.
2. Cum ne putem imbolnavi?
Calea cea mai frecventa este consumul de lapte nepasteurizat, de carne de pasare insuficient tratata termic (gratar, pastrama de pui) sau prin contactul direct cu fecalele animalelor infectate (rar). Frecvent se intampla ca mama sa manipuleze biberonul sau suzeta sugarului dupa ce a pus mana pe carnea cruda de pui.
3. Care sunt simptomele bolii?
Boala debuteaza la aproximativ 2-5 zile dupa expunere, de obicei cu febra, crampe abdominale, varsaturi si scaune diareice apoase, frecvent cu striuri de sange, acesta fiind si principalul simptom care alarmeaza familia.
4. Cum se precizeaza diagnosticul?
Diagnosticul este relativ usor de precizat, fiind necesar doar un examen de scaun, o coprocitograma care evidentiaza, pe langa reactia inflamatorie (leucocite) si prezenta bacililor gram negativi specifici, rezultatul fiind gata in aproximativ o ora.
5.Ce tratament trebuie administrat?
Trebuie avut in vedere ca diareea cu Campylobacter este o boala autolimitata, dar practica uzuala este de a administra antibiotice de tipul macrolidelor (eritromicina sau claritromicina) timp de 5-7 zile, cu repetarea ulterioara a examenului de scaun. Uneori se poate folosi in tratament si Ciprofloxacina. Ca in orice boala diareica, baza tratamentului o constituie insa regimul igieno-dietetic si rehidratarea. Se folosesc in acest scop solutiile orale de rehidratare ( de tipul Gesol) sau ceaiul indulcit cu glucoza, alimentatia sugarului facandu-se cu mucilagiu de orez, supa de morcov, branza calcica, banana sau mar. Copii mai mari vor primi orez fiert, carne fiarta sau paine prajita.
 
Fragment din interviul D-nei Dr. Carmen Olaru – medic primar pediatrie,  – Revista Despre copii nr.2

  • Telefon programari

    0232 293 293 0232 294 294
  • Program clinica

    Luni - Vineri 700 - 2000