Investigatii prenuptiale

Postat la | Categoria: Informatii pentru pacient

Ati decis ca sunteti facut unul pentru altul si tocmai ati stabilit data marelui eveniment. Sunteti euforici, încercati sa puneti totul la punct dar aflati ca trebuie sa va faceti anumite investigatii medicale obligatorii:

1. Sifilisul (lues) – ce are drept cauza un microorganism numit Treponema pallidum, este o boala cu transmitere sexuala, care netratata în stadiile de început are urmari foarte grave.

Diagnosticarea infectiei se face prin: reactii serologice: VDRL si TPHA .

VDRL-ul este reactia de evidentiere în serul pacientului a anticorpilor anti-cardiolipinici (care sunt auto-anticorpi fata de unele structuri proprii organismului, ce apar la pacientii cu lues). Testul pozitiv indic? o infec?ie acut? (recent?).

TPHA-ul evidentiaza anticorpii anti-treponemici în ser. Se pozitiveaza în cursul infectiei primare si ramâne pozitiv indiferent de tratament, testul nefiind recomandabil pentru evaluarea rezultatelor terapiei specifice.

2. SIDA reprezinta stadiul final al imunodeficientei instalate prin infectarea cu HIV (virusul imunodeficientei umane).Singura sursa de infectie o constituie omul infectat cu HIV (cu sau fara manifestari clinice), ce va ramâne contagios pâna la sfârsitul vietii sale.Deoarece pâna în prezent nu exista un tratament pentru vindecarea bolii, se ajunge în cele din urma la o mortalitate de 100%.

3. Tuberculoza este o boala infecto-contagioasa determinata de Mycobacterium tuberculosis (bacil Koch) cu evolutie cronica, larg raspândita în populatie, care netratata sau incorect tratata are o mortalitate importanta. Fiind transmisa mai ales pe cale aerogen?a(prin tuse, stranut, vorbit), principala localizare este cea pulmonara.

Clinic, se manifesta prin scadere în greutate, transpiratii nocturne, febra, tuse, oboseala, lipsa poftei de mâncare.

Depistarea tuberculozei pulmonare în colectivitati se face prin examen radiologic si/sau evidentierea bacilului Koch în sputa prin examen bacteriologic.

Adauga un comentariu

  • (nu va fi publicat)

  • Telefon programari

    0232 293 293 0232 294 294
  • Program clinica

    Luni - Vineri 700 - 2000