Screening pre-conceptie

Postat la | Categoria: Informatii pentru pacient

Este foarte important pentru sanatatea gravidei si a fatului sa existe o evaluare corecta a riscului de infectii congenitale.
Care sunt aceste infectii congenitale?
Rubeola, infectia primara cu virusul citomegalic, toxoplasmoza, sifilisul sunt infectii care daca sunt contractate în anumite perioade din sarcina prezinta riscul de a fi transmise la fat si de a produce avorturi, moartea fatului în uter sau malformatii fetale.Daca atât anticorpii de tip IgG cât si anticorpii IgM sunt negativi, înseamna ca pacienta nu are imunitate fata de virusul rubeolei si trebuie sa evite contactul cu persoanele infectate mai ales în cursul epidemiilor de rubeola.
Toxoplasma gondii. Anticorpii IgG pozitivi cu IgM negativ demonstreaza prezenta imunitatii si nu mai este necesara în general repetarea testelor în cursul sarcinii.
Infectia cu virusul citomegalic este mai putin investigata comparativ cu celelalte infectii congenitale. Totusi trebuie mentionat faptul ca virusul citomegalic poate determina malformatii la fat la fel ca si virusul rubeolic.
Serologia pentru sifilis (VDRL si TPHA) trebuie efectuata obligatoriu pre-conceptie la ambii parteneri. Sunt foarte frecvente cazurile de sifilis secundar depistate întâmplator cu ocazia efectuarii serologiei la angajare sau prenuptial. Serologia pentru HIV ar trebui efectuata la ambii parteneri, bineînteles cu acordul acestora.
Infectiile genitale cu Chlamydia trachomatis constituie cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala. Printre complicatiile ce se pot instala în lipsa tratamentului adecvat se numara si avortul spontan. Din acest motiv diagnosticul precoce, înainte de conceptie si tratarea corecta a ambilor parteneri previne aparitia acestor complicatii. Hemograma, utila în special pentru diagnosticarea anemiilor (cel mai frecvent a anemiei feriprive, a betatalasemiei minor sau a altor hemoglobinopatii).
Efectuarea grupului sanguin si a factorului Rh la ambii parteneri este foarte importanta pentru a evalua riscurile de incompatibilitate.

Adauga un comentariu

  • (nu va fi publicat)

  • Telefon programari

    0232 293 293 0232 294 294
  • Program clinica

    Luni - Vineri 700 - 2000